Društvo Infundibulum: Kohleberg-kunstwerk 200.23 | Rdeči Revirji

Društvo Infundibulum: Kohleberg-kunstwerk 200.23

Petek, 26. 5. 2023, ob 20. uri, mašinhaus

multimedijski dogodek

Kohleberg-Kunstwerk 200.23 (Kohleberg = Premogovnik = Rudnik) je multimedejski projekt, ki je bil konceptualiziran ter realiziran v letu 2022 (od tu številka 200.22), ob obletnici 200 let rudarjenja v Hrastniku.
Rudarska zgodovina v zasavskih krajih, neizbežno ostaja del lokalne identitete, z bogato industrijsko zgodovino ter dediščino. V sedanjem času se pojavlja tudi iniciativa, ki želi vsaj nekatere, bivše rudniške objekte, preoblikovati v prostore za udejstvovanje kulturnih vsebin, kar je oblika ohranjanja zgodovinskosti, ki je določala duh teh krajev. Ti prostori pridobivajo na drugačni vrednosti, ko se vpenjajo v kontekst kulture, kar te prostore ohranja žive ter ustvarjalne.

Dva prostora v Hrastniku, ki sta namenjena kulturnim vsebinam, ki se počasi oblikujeta ter razvijata v smeri bodočih kulturnih monumentov, sta t.i. Mašinhaus (Strojnica) ter Kompreshaus (Kompresorska postaja). Oba objekta sta namenjena, ne samo muzejskim potrebam, temveč tudi kot prizorišča različnih, sodobnih oblik umetniškega ustvarjanja.

Kohleberg-Kunstwerk je torej nastal kot obeležitev 200 letnice rudarjenja v Hrastniku. Glavni producent projekta, ki je pognal idejo do realizacije, je lokalni zvočni (noise) umetnik Neven M. Agalma. Prvič so skupaj, z istoimenskim kolektivom Kohleberg-Kunstwerk Gruppe (Domen Učakar, Urša Čuk et al.), zadevo izvedli 11. 11. 2022.
Tokrat, prvikrat v javni podobi in v sklopu Rdečih revirjev, se bo multimedijski projekt odvil v industrijskem objektu Mašinhaus.
Vsebina multimedijskega projekta, so tako zvočne kot vizualne vsebine, ki vas bodo popeljale na popotovanje po premenah rudarsko-industrijske estetike ter kreativne reminiscence, bazičnega tkiva, ki je določal in še vedno določa, substanco zasavskih krajev.

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14