Društvo Marionetno gledališče Jurček: Vragov svak | Rdeči Revirji

Društvo Marionetno gledališče Jurček: Vragov svak

Četrtek, 7. 6. 2018, ob 18. uri, Dom starejših občanov Trbovlje

Lutkovna predstava

 

Društvo Marionetno gledališče Jurček deluje v Muzeju Hrastnik, knapovske marionete so male umetnine, prave lepotice v razstavnih vitrinah, ki oživijo na odru in pričarajo pravljično vzdušje za vaše otroke in otroke v vas.

Društvo Marionetno gledališče Jurček je bilo ustanovljeno januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev, ki smo spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile včasih.

Z namenom, da ohranimo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, smo se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav smo v povprečju stari nekje 60 let, torej prav toliko kot naše marionete.

Vragov svak

Vragov svak

Splača se imeti vraga »v žlahti« ali vsaka podobnost z današnjim svetom je zgolj naključna.

Povratnika iz tujine, mladega Petra, doma čakajo težki časi. Že kar tri tedne tava po deželi in išče službo, pa nima sreče, odklanjajo ga vsi po vrsti. Marsikdo ga pa kar naravnost k vragu pošlje. Saj on bi šel, samo če bi mu kdo pot pokazal. Tako nekega večera ves razočaran zaspi na klopi ob robu gozda. In glej ga Vraga … preseneti ga med spanjem, malo povpraša o njegovi usodi in mu ponudi krasno službo. V samem Peklu bo pod kotle na ogenj nalagal. Pošteno da mu bo plačal, pravi, samo bati se ne sme. Zakaj bi se pa Peter Vraga bal, saj ni nikomur nič storil. Rečeno – storjeno. Vrag ga odnese s seboj v Pekel.

Dolgih sedem let je nalagal na ogenj. In v obraz ves črn postal. Vrag, ki  je bil zelo zadovoljen z njegovim delom, mu je na koncu dovolil, da je lahko pogledal v kotle. In glej ga zlomka, v njih so se kuhali vsi tisti, ki so mu kdaj v življenju kaj hudega storili…

A plačilo? Dobi. Tako kot mu je bilo obljubljeno. Kneza Pekla, šefa vseh vragov naj poprosi za majhno usnjeno torbo, ki na steni visi. S težkim srcem mu jo Knez izroči skupaj s skrivnostjo da je torba brez dna, vedno znova in znova polna cekinov.

 

Spletna stran: http://www.marionetehrastnik.com/

Objavljeno v Uncategorized

Facebook