Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič | Rdeči Revirji

Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič

Nedelja, 27. 5. 2018, ob 18.30. uri, ploščad pred Delavskim domom

Koncert

 

Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič

Za ljubitelje čezžanrskih zvočnih potovanj Marko Brdnik in Uroš Rakovec delujeta kot solista, komorna in studijska glasbenika. Vsak zase in včasih skupaj igrata v različnih domačih in mednarodnih avant-rokerskih, jazz, etno-jazz in drugih zasedbah, ki so prejele številne glasbene nagrade. Vsak zase in včasih skupaj ustvarjata glasbo za številne gledališke in plesne predstave ter filme.

 Njuno skupno ustvarjanje v duetu harmonike in kitare je dalo svojstveni zvok albumu z naslovom »Leta«, s katerim sta lansko leto požela kritike s pohvalami, kot so »izdaja svetovnega formata, ki bi jo lahko mirne vesti postavili na največje svetovne odre ob bok najbolj slavnim izvajalcem tovrstne glasbe.” (Andrej Predin, Slovenske Novice) “Leta je prelep album, ki bo zadovoljeval mnogotere profile poslušalcev.” (Aleš Podbrežnik, Rockline) ter “Za ljubitelje čezžanrskih zvočnih potovanj bo tale album – kljub temu, da ga podpisujeta dobro znana glasbenika – gotovo presenečenje leta.” (Mario Batelić,Radio Študent) Brdnik in Rakovec se mojstrsko izogneta stereotipom, kakršnih smo vajeni iz zasedb, v katerih imata pomembno vlogo harmonika in kitara. Podobo enajstih skladb na albumu Leta resda močno zaznamujeta sredozemska in južnoameriška (melanholična) senzibilnost, a dvojec v njej in okoli nje prostor odpre še drugim motivom, ki jih v sorodnih glasbah ne srečujemo pogosto. Rezultat je sofisticirana plošča za glasbene uživače, ki pa s poetičnostjo nagovori tudi manj zahtevnega poslušalca (Goran Kompoš, Mladina).

Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič

Na seriji letošnjih koncertov se jima bo pridružil bobnar Marko Lasič. Marko je kot bobnar in tolkalec sodeloval v skupini Avtomobili ter v nadžanrskih zasedbah Trus!, The Puzzled in Brdonč Trans Trio. Dokončal je petletno šolanje pri Zlatku Kaučiču ter se nato dodatno izobraževal pri Reggieju Workmanu, Evanu Parkerju in Giovaniju Maierju. Dejaven je v Kombu Zlatka Kaučiča, Orkestru brez meja / Orchestra senza confini, v zasedbi Electric Violet oziroma Elastic Man ter v drugih impro formacijah.

Avtor fotografij: Matjaž Škerjanec

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14