Manca Vukelič: LET’S BUILD OURSELVES | Rdeči Revirji

Manca Vukelič: LET’S BUILD OURSELVES

Petek, 25. 5. 2018, ob 18. uri, ploščad pred Delavskim domom

Plesna miniatura

 

Bil sem telovadec, za to sem to živel. Med seboj smo tekmovali, kdo bo dvignil več in večkrat. Še se spominjam Hvaleta, ko mi je rekel: „Kolikokrat se pa dvigneš?“ Rekel sem: „Ne štejem.“ „Pa z eno roko?„ Odvrnil sem: „Z eno roko? Kako z eno roko? A ti se z eno roko?“ Rekel je: „Z desno sem se petkrat, z levo pa samo trikrat.“ To še vedno doni v meni. To je tisto sokolstvo, ko ne moreš brez njega. Če en dan ne delaš vaje, levo, desno, nisi zdrav. – Jože Senica, nekdanji trener Mira Cerarja in predsednik telovadnega društva Sokol Brežice (150 let sokolstva v Sloveniji, Zbornik referatov in razprav, št. 2/2014)

Oktobra 1863 je bilo ustanovljeno telovadno društvo Južni Sokol. Poleg telovadbe je sokolsko društvo podpiralo glasbeni in kulturni razvoj. Vzgajalo je slovensko mladino v slovenskem duhu in jim predalo temeljne vrednote sokolstva, krepilo samodisciplino, poštenost do sebe in drugih, ljubezen do domovine. Vpeti so bili v narodnopolitično in kulturno ter telesnokulturno dogajanje doma in v svetu. Krepili so telesno vadbo, nacionalno samozavest, širili medsebojno solidarnost, tovarištvo in spoštovanje. Zraven različnih objektov so nam zapustili prvo slovensko strokovno literaturo o telovadbi in usposobili prve generacije visoko izobraženih športnih učiteljev.

Sokolska telovadba je vzgajala karakter, telovadba je zahtevala red, disciplino in podreditev ter bila članska dolžnost. Telovadba je premagovala odpor do napora, krepila moralno in telesno pripravljenost ter zagotavljala fizično moč, nujno tudi za fizično borbo. Čeprav je danes sokolstvo potonilo v senci drugih športov oz preimenovalo društva, ideje nikoli niso bile pozabljene. Pomembno jim je bilo, da je človek fizično pripravljen, da lahko tudi mentalno napreduje in sodeluje v bojih.

Ena izmed miselnosti Sokolstva, ki mi je prirasla k srcu je prav ta, da je potrebno telo najprej fizično pripraviti, da bo skupaj z drugimi sposobno premagati vse fizične in psihološke ovire. In zdi se mi, da danes je v obdobju tehnologije vedno manj zdrave tekmovalnosti, ki te naredi boljšega, tako kot je to opisal Jože Senica. Vsi se spopadamo z svojimi strahovi in problemi, kar ni narobe, vendar bi se lahko večkrat ozrli na druge in si pomagali skupaj premagati  težave, kot so to delali Sokoli. Najprej izgradiš sebe, da lahko pomagaš drugim, z drugimi, kot narod, skupaj.

Ples: Manca Vukelič

Mentorstvo: Leja Jurišić

Avtor fotografije: Matija Lukić

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14