Svetlobna gverila Dominik Mahnič: Fotonični spomini | Rdeči Revirji

Svetlobna gverila Dominik Mahnič: Fotonični spomini

Svetlobna instalacija bo na ogled od torka, 22. 5., do torka, 5. 6., Cerkev Kristusa Kralja na Logu

 

Mednarodni festival Svetlobna gverila, katerega organizator je Forum Ljubljana, je namenjen predstavljanju umetniških stvaritev, katerih izraznost temelji na svetlobi.

Projekt Fotonični spomini predstavlja svetlobno instalacijo, ki je izvedena s pomočjo t.i. logo projektorjev in avtorskih fotografij. Projekt je bil prvič predstavljen na Svetlobni gverili v Ljubljani leta 2017. Pri projektu so sodelovali dijaki ljubljanske Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, kot mentor za fotografijo pa je sodeloval tudi Uroš Acman.

Tokratno gostovanje na festivalu Rdeči revirji v Hrastniku predstavlja nadgradnjo projekta, v katerega se vključujejo tudi lokalni umetniki s svojimi fotografijami: Andrej Zdovc, Jernej Biderman, Matjaž Kirn, Simon Tanšek, Tomaž Gnus, Uršula Prosenc Zmrzljak, Vinko Žagar in Branko Klančar. Pri tem smo osredotočeni na tematiko, ki je značilna za Zasavje, in sicer na rudarstvo oziroma industrijo, ki pospešeno izginja iz teh krajev.

Projekt je zasnoval Dominik Mahnič, ki je za postavitev uporabil večje število miniaturnih projektorjev, ki se običajno uporabljajo v avtomobilih. Gre za majhne projekcijske enote, ki so sestavljeni iz vira svetlobe in leče in kamor je moč umestiti različne vizualne predloge. Končni rezultat projekta predstavlja vizualno bogato svetlobno kuliso, ki bo v času trajanja festivala Rdeči revirji na ogled predvsem v nočnem času.

Dominik Mahnič (1981) je leta 2008 diplomiral iz videa na ALUO v Ljubljani, leta 2013 pa je na isti fakulteti zaključil magistrski študij videa. Je ustanovitelj zveze mestnih jagrov, vodič po kraškem podzemlju, videast, krajinski slikar, naredi sam entuziast ter razvijalec dia-projektorjev. Za njegovo delo je značilno spajanje tradicionalnih tehnik (slikarstvo, skulptura ..) in novih tehnologij ter sredstev (video mapping, 3d printanje …), ki jih sam uspešno razvija in koristi v umetniške namene. Kljub uvajanju tehnoloških novitet v svoje delo in njihovo prezentacijo, je Mahnič še vedno predvsem klasičen likovni umetnik.

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14