Primož Frajle: O Francetu Kozarju | Rdeči Revirji

Primož Frajle: O Francetu Kozarju

Sreda, 24. maj 2017 ob 19. uri, Mladinski center Hrastnik

literarni večer

 

Primož Frajle

Kozar nam lahko še dandanes predstavlja dober zgled, kako doseči osebnostno rast. Ob slabih življenjskih pogojih se je vedno izobraževal ter tako širil svojo intelektualno obzorje. Ni se bal kritike svojih del, prav nasprotno, upošteval jih je in tudi na tak način rastel pri svojem literarnem ustvarjanju. Saj je navsezadnje bil samouk. Kljub osebnostni krizi in omejevanju pri pesniškem ustvarjanju njegovih sodobnikov ter nenehna cenzura monarhično-jugoslovanskega režima ni nikoli nehal verjeti v človeka. Kozar je bil s srcem zapisan rudar, aktivist, levičar ter strasten borec za boljše pravice delovnih ljudi, kar ga je večkrat pripeljalo do konflikta z oblastmi saj je do svojega 30. leta vsaj 4-krat prebil v preiskovalnem zaporu.

To so le nekatere izmed ugotovitev, ki jih je pri svojem raziskovanju ugotovil Primož Frajle, ki kot sam pravi, o Kozarju ni vedel veliko, pa se po njem imenuje ena izmed ulic Hrastnika, kar pomeni, da ima določene zasluge za svoj kraj.

 

Vljudno vabljeni na literarni večer s Primožem Frajletom vsi tisti, ki bi o Francetu Kozarju radi izvedeli še veliko več o njegovem ustvarjanju in delovanju.

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14