Slavnostna akademija ob 70 letnici lutkarstva v Hrastniku | Rdeči Revirji

Slavnostna akademija ob 70 letnici lutkarstva v Hrastniku

Torek, 23. maj 2017 ob 18.00, Delavski dom Hrastnik

 

Slavnostna akademija ob 70 letnici lutkarstva v Hrastniku

Društvo Marionetno gledališče Jurček bo v Delavskem domu Hrastnik predstavilo dolgoletno lutkarstvo ustvarjalnost.

1947 so knapovski lutkarji postavili na oder prvo marionetno predstavo Začarani gozd, kasneje še skoraj trideset predstav. Postali so tako močna sekcija v okviru Svobode I., da so se kosali z godbo na pihala in pevci, njihove predstave so bile večinoma razprodane. Tudi na gostovanjih so bili zelo uspešni. Po 30 letih so poskusili gledališče popestriti z ročnimi lutkami in javajkami, ampak jim ni šlo od rok. Nato je sledilo kratko obdobje kulturnega molka. Lutke so bile skoraj pozabljene, dokler jih nista Zasavski muzej in Občina Hrastnik 1993 restavrirala in razstavila kot eksponate v Muzeju Hrastnik. Tam pa so na majhnem odru nekdanji lutkarji spet začeli uprizarjati klasične lutkovne predstave, ki otrokom pričarajo pravljice takšne, kot so bile včasih.

2010 so ustanovili Društvo Marionetno gledališče Jurček, da ohranijo bogato kulturno dediščino in nadaljujejo tradicijo knapovskih marionet.

Nekdanjim lutkarjem se želijo iskreno zahvaliti za njihovo požrtvovalnost in dolgoletno ustvarjalnost. S ponosom in z veseljem nadaljujejo njihovo poslanstvo in želijo, da bodo tudi njihovi nasledniki ravnali enako.

Ob 70-letnici lutkarstva v Hrastniku bodo postavili na oder legendarno slovensko pravljico Frana Milčinskega  »Zvezdica Zaspanka«, za katero so lutke, kostume in scenografijo izdelali sami.

Na slavnostni akademiji 23.5.2017 bodo za povabljene goste prikazali video projekcijo o nastanku predstave in odigrali predpremiero “Zvezdica Zaspanka”, premiero za izven pa bodo uprizorili v nedeljo 28.5.2017 na festivalu Rdeči revirji.

V galeriji Delavskega doma so pripravili tudi razstavo “Hrastniški lutkarji skozi 70 let”.

 

Spletna stran: http://www.marionetehrastnik.com/

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook