Potovanje v preteklost | Rdeči Revirji

Potovanje v preteklost

Sobota, 3. junij 2017 od 9. do 20. ure, Europark na prazgodovinski kmetiji Praštirc

 aktivnost

 

Potovanje v preteklost

Podajte se na potovanje v preteklost, v čas, ko so na območju Zasavja živeli prazgodovinski ljudje!

Ogledali si boste, kako so živeli, ter se tudi sami preizkusili v opravilih in veščinah, ki so jih potrebovali za preživetje. Med vašim sprehodom po preteklosti se boste naučili marsikaj novega.

Mlajše obiskovalce bo čakal izziv v obliki interaktivne igre ”Prazgodovinsko kolo”. Ta jih bo vodila skozi letne čase, v vsakem jih bodo čakala vprašanja in naloge, pri iskanju odgovorov pa jim bodo pomagali predmeti iz vsakdanjega življenja prazgodovinskih ljudi.

Takratni ljudje so bili spretni lončarji, iz gline so poleg posodja izdelovali tudi figurice, okrasne jagode, uteži za statve, predilna vretena ter kalupe, v katere so metalurgi vlivali staljen o rudo. Na lončarski delavnici se bodo lahko obiskovalci ob izdelavi predmetov iz gline prepustili ustvarjalnosti.

 Na  metalurški delavnici se boste lahko preizkusili v taljenju kovine na odprtem ognjišču. Da bi dosegli dovolj visoko temperaturo, si bomo pomagali z dodajanjem zraka z usnjenimi mehovi. V glinene kalupe bomo vlivali različne predmete. Spoznali boste tudi tehniko izgubljenega voska. Pri tem postopku je potrebno predmet najprej izdelati iz voska ter ga obdati z glinenim kalupom. Ko se ta posuši in vosek v njem stali, vanj vlijemo staljeno kovino, ki zavzame sedaj prazen prostor. Ko se kovina strdi, razbijemo kalup in izdelek iz kovine je tu.

 V prazgodovini so precejšen del hrane in surovin, kljub razvoju poljedelstva in živinoreje, še vedno pridobivali z lovom. Obiskovalci se bodo sami lahko preizkusili v streljanju z lesenim lokom na tarčo.

Objavljeno v Uncategorized

Facebook