Društvo Marionetno gledališče Jurček: Zvezdica zaspanka (premiera) | Rdeči Revirji

Društvo Marionetno gledališče Jurček: Zvezdica zaspanka (premiera)

Nedelja, 28. maj 2017, ob 15.30 uri, Delavski dom Hrastnik

 lutkovna predstava

 

Zvezdica Zaspanka

Zvečer, ko se mi že po malem odpravljamo spat, se na nebu zvezde zbude. Pomanejo si oči, iz belih meglic si natočijo rose in si v njej umijejo svoja svetla lica. Počešejo si srebrne lase, popijejo kavo, kot je že navada za zajtrk, potem pa se odpravijo vsaka na svoje mesto na nebu, da bodo tamkaj svetile vso dolgo noč. In svetijo z neba velike in majhne, stare in mlade, svetijo in ljudem veselje delajo…

In vsako noč, prej ali slej, privesla na nebo boter Mesec. Ej, to je važna oseba, tale mesec. Jadra čez nebo in šteje, šteje te milijarde zvezd. Vsako noč jih znova prešteje, vsako noč se spet prepriča, ali je vsaka zvezda tamkaj, kamor sodi, ali so prišle vse v službo, ali nemara katera ne manjka, ali so se v redu počesale in si lepo umile svoja svetla lica, ki se blešče sem dol na Zemljo.

Za vse to mora skrbeti boter Mesec…

Potem pa včasih pridrvi čez nebo kurir, pismonoša, komet Repatec. Kot svetla črta šviga čez nebo in prinaša pošto od zvezde do zvezde… Zvezde pa se blešče, blešče, otrokom uspavanko pojo, mornarjem kažejo pot skozi valove morja in pesnikom svetijo v srce, da jim laže izpod peresa teče rima…

Je zvezda na nebu, ki uspava otroke, vodi mornarje po morju in pesniku pomaga najti rime. Ima dolge zlate lase in kličejo jo Zaspanka. Toda ker pogosto zaspi in v službo zamuja, na Zemlji povzroča zmedo. Otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo lonec. Za kazen jo Mesec zato pošlje na Zemljo in na nebo se lahko vrne šele, ko dokaže, da je dovolj pametna. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, se zvezdica Zaspanka znajde sama med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj in mesto, kjer se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, ji jih hoče ostriči in tako obogateti. To se ne zgodi, ker mu zaradi Zaspankine nedolžne dobrote namesto kamna v prsih začne biti srce. In komet Repatec Zaspanko odpelje nazaj na nebo.

Nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo. 

Zvezdica Zaspanka je radijska igra, slikanica, film in lutkovna predstava. To je pravljica brez katere otroci ne morejo odrasti in je obvezna literatura za starše in otroke. 

 

Avtor: Frane Milčinski – Ježek

Izvaja: Marionetno gledališče Jurček

Svetovalec režije in animacije: Brane Vižintin

Režija: Matej Kaiser

Adaptacija besedila in dramaturgija: Milko Plahuta

Likovna zasnova in izdelava lutk ter rekvizitov: Špela Ulaga

Izdelava kostumov: Jože Bovhan

Oblikovanje zvoka in glasbe: Slobodan Filipovič

Igrajo:  Jože Bovhan, Maja Kastelic, Jerica Ulaga, Elizabeta Kaluža, Milko Plahuta, Matej Kaiser,

Anton Kastelic, Zora Kaluder, Rajko Bočko

Animatorji: Ivan Teršek, Roman Rupnik, Špela Ulaga, Ivan Šušter, Franci Ocepek

Tehniki: Brane Meterc, Milko Majcen, Jani Medvešek, Žiga Gomboc

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let, tudi za odrasle

Trajanje: 45 min

 

Spletna stran: http://www.marionetehrastnik.com

Objavljeno v Uncategorized

Facebook