Vitkar zavod: Branko Potočan & Fourklor: Žepi polni zvezd | Rdeči Revirji

Vitkar zavod: Branko Potočan & Fourklor: Žepi polni zvezd

Petek, 26. maj 2017, ob 20. uri, Delavski dom Hrastnik

 fizično gledališče

 

Žepi polni zvezd

Predstava pripoveduje o malih ljudeh velikega srca. V njem so zgoščene usedline njihovih življenj. Mnogi živijo preprost vsakdan. Zdi se, da so zadovoljni, a v resnici ni čisto tako. Zato začnejo njihove potisnjene skrivnosti uhajati na plan. To so kratke zgodbe, navržene, kot slike iz življenja. Nimajo velikih zaključkov, a so preproste, ker govorijo o znanih stvareh, o neuresničenih ljubeznih, o žalosti in strahovih.

Rdeča nit predstave je vrv. S svojo fizično prisotnostjo kot z metaforiko varuje, povezuje, prepleta in odvezuje. Kot metafora, kot namišljena resničnost.

Življenje je kot cirkus, cirkus je odsev življenja.

 

Branko Potočan, koreograf, režiser, plesalec, umetniški vodja, pedagog. Njegovo vidnejše ustvarjanje se je začelo leta 1986, ko se je pridružil Plesnemu teatru Ljubljana in kot del takratne avantgardne skupine pod vodstvom Ksenije Hribar sodeloval v vseh pomembnejših produkcijah. Med letoma 1990 in 1993 je odšel v Bruselj in s skupino Ultima Vez svetovno znanega koreografa Wima Vandekeybusa prekrižaril svetovne plesne in gledališke odre. Ob vrnitvi je ustanovil svojo skupino fizičnega teatra Fourklor in produkcijski zavod Vitkar. Deluje tudi kot koreograf v gledališčih, kot pedagog in kot umetniški direktor Mednarodnega festivala scenskih umetnosti Rdeči revirji.

Tomaž Štrucl o Branku Potočanu in predstavi Žepi polni zvezd: »Branko Potočan je začel na tleh, zdaj gre v nebo…«

 Matjaž Pograjc o predstavi Žepi polni zvezd: »Žepi polni zvezd “pripoveduje o malih ljudeh velikega srca” v kratkih zgodbah o preprostih vsakdanjih stvareh in brez velikih zaključkov. Je predstava, ki vključuje ples na vrveh – od tu tudi uvodni citat o plesalcih, ki se odlepijo od tal v zračne višave, čeprav ga lahko razumemo tudi s kančkom ironije.«

 

Skupina Fourklor: Estetika fizičnega gledališča Fourklor je vse od začetkov prepoznavna po značilni gibalni podobi svojega vodje. Zanj je značilen liričen in melanholičen pristop, pa tudi svežina humorja, domiselnost in iskrivost, neposrednost fizičnega izraza in teatralnost, uporaba rekvizitov, v sebi združuje obvladovanje in posluh za različne umetniške medije, hkrati pa je izjemno odprt za sodelovanje s široko paleto soavtorjev.

 

Nastopajo: Tajda Podobnik, Tamara Polanc, Maša Hawlina, Tini Rozman, Veronika Valdes, Kristina Martinc, Lucija Adamič, Nina Grguraš, Nina Bučuk, Katja Pavlovič, Katarina Krapež, Ana Lekše, Danijela Zajc, Goran Završnik, Tina Janežič, Marko Brdnik, Uroš Rakovec, Marja Koren, Branko Potočan.

 

Produkcija Vitkar

Koprodukcija: Cankarjev dom

Koncept, režija in koreografija: Branko Potočan

Dramaturgija: Andreja Kopač

Avtorja glasbe: Marko Brdnik in Uroš Rakovec

Kostumografija: Fourklor

Promocijski video: Lene Lekše in Mihael Novak

Oblikovanje luči: Tomaž Štrucl

Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič

Objavljeno v Uncategorized

Facebook