Jasna Klančišar, 30″ – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb in Transspolna življenja v Sloveniji | Rdeči Revirji

Jasna Klančišar, 30″ – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb in Transspolna življenja v Sloveniji

Četrtek, 25. maj 2017 ob 20. 30 uri, Mladinski center Hrastnik

 razstava fotografij, dokumentarni film in razgovor z nastopajočimi

 

30″ – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

Fotografinja Jasna Klančišar in asistentka Maja Ličen

Razstava fotografij

​Proces trideset-sekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvojna, trojna, ostra ali neostra podoba v mehki svetlobi jasno izpostavi za portretiranko_ca pomembne dele telesa in izbranih predmetov, hkrati pa zahteva zbranost portretiranih oseb, fotografinje in asistentke. Uporabljena tehnika fotografiranja ne potrjuje definicije fotografije kot »ujetega trenutka«, temveč jo redefinira v ustvarjanje, skorajda risanje s svetlobo. Sedemnajst portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto skozi proces, v katerem sodelujejo portretiranke_ci, fotografinja in asistentka, proces, ki temelji na medsebojnem zaupanju in izbiri portretirank_cev, da so vidne kot želijo biti videne_i v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.   

Projekt je nastal v organizaciji Zavoda Transakcija in predstavlja obeleženje Dneva vidnosti transspolnih oseb.

 

Naslov: Transspolna življenja v Sloveniji

Režija: Michelle Emson

Produkcija: Anja Koletnik in Evan A. Grm

Jezik: Slovenski z angleškimi podnapisi

Dolžina: 40 min

 

Dokumentarni film

O filmu:

»Dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavlja 10 transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v slovenski družbi. Film želi povečati osveščenost o življenju transspolnih oseb v Sloveniji, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih.

Film je nastal v sodelovanju Zavod TransAkcija, nevladne organizacije, ki deluje za podporo in zagovorništvo pravic transspolnih oseb v Sloveniji in Sanctuary Studios Inc (Kanada), mednarodnega produkcijskega podjetja, ki primarno producira dokumentarne filme o človekovih pravicah s poudarkom na pravicah LGBTI oseb.« (Zavod TransAkcija)

 

Več o filmu: http://transakcija.si/2016/10/05/dokumentarni-film-transspolna-zivljenja-v-sloveniji-na-voljo-za-predvajanje-documentary-film-transgender-life-in-slovenia-available-for-screenings/

Objavljeno v Uncategorized

Facebook