Društvo Marionetno gledališče Jurček: Razstava 70 let lutkarstva v Hrastnik | Rdeči Revirji

Društvo Marionetno gledališče Jurček: Razstava 70 let lutkarstva v Hrastnik

Četrtek, 25. maj 2017, ob 18.45 uri, galerija Delavskega doma Hrastnik

 razstava

 

70. let lutkarstva

Letos praznujemo 70 let lutkarstva v Hrastniku. Leta 1947 je bila v domu Partizan Hrastnik premiera prve lutkovne predstave. Po tridesetih letih delovanja pa je lutkovna sekcija počasi usahnila, lutke so bile uničene, kar jih je ostalo so bile shranjene v muzeju, dokler nista pozabljenih marionet z veliko umetniško vrednostjo  Zasavski muzej in Občina Hrastnik 1993 restavrirala in razstavila kot eksponate v Muzeju Hrastnik.

Društvo Marionetno gledališče Jurček ohranja kulturno dediščino lutkarstva v Hrastniku in uspešno predstavlja hrastniške marionete s klasičnimi pravljicami doma in po Sloveniji, na gostovanjih in festivalih z velikim uspehom. V našem repertoarju imamo že deset predstav. Nekdanjim lutkarjem se želimo iskreno zahvaliti za njihovo požrtvovalnost in dolgoletno ustvarjalnost.  Ponosom in veseljem nadaljujemo njihovo poslanstvo in želimo, da bodo tudi naši nasledniki ravnali enako.

Društvo Marionetno gledališče Jurček deluje v Muzeju Hrastnik, knapovske marionete so male umetnine, prave lepotice v razstavnih vitrinah, ki oživijo na odru in pričarajo pravljično vzdušje za vaše otroke in otroke v vas.

Društvo Marionetno gledališče Jurček je bilo ustanovljeno januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev, ki smo spet začeli z zanosom uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, takšne kot so bile včasih.

Z namenom, da ohranimo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, smo se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav smo v povprečju stari nekje 60 let, torej prav toliko kot naše marionete.

 

Spletna stran: http://www.marionetehrastnik.com/

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14