Društvo Marionetno gledališče Jurček, Knapi in glažarji | Rdeči Revirji

Društvo Marionetno gledališče Jurček, Knapi in glažarji

Nedelja, 28. 5. 2023, ob 16.00 uri, Delavski dom

marionetna lutkovna predstava, premiera

Društvo Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika ohranja tradicijo knapovskih marionet, a za prvo avtorsko premierno predstavo so izdelali povsem nove lutke.

Knap Ivan in glažar Jožef se ne moreta sprijazniti z idejo, da bi se njuna otroka poročila, njuni ženi pa se poroke veselita. Po dolgem pregovarjanju se tudi očeta naposled strinjata, a samo s poroko – za vse ostalo so potrebna nova in nova usklajevanja, ki jim kar ni videti konca…

Foto: Polona Malovrh

Zgodba nam na duhovit način predstavi in primerja življenja rudarjev in steklarjev, njihovo delo, navade, običaje, sploh pa tako zelo različno kulinariko.
Knapi so imeli funšterc, glažarji krumpantoč, celo belo pito so imeli različno – in prav to je glavni zaplet v lutkovni predstavi.Lutke tokrat prvič spregovorijo v pogovornem jeziku, po hrastniško, posebnost predstave pa sta tudi dve tehnično dovršeni marioneti, ki upodabljata knapa in glažarja pri delu.

Vabljeni tudi vsi, ki ste si decembra lani ogledali prvi del te naše hrastniške zgodbe, tokrat bomo videli, kako se glavnim junakom godi po devetih letih in izvedeli, ali je prišlo do poroke.

Objavljeno v Uncategorized

Facebook