Skupina Za Savo: Zgodba Save | Rdeči Revirji

Skupina Za Savo: Zgodba Save

Petek, 26. 5. 2023, ob 22.00 uri, Kompreshaus

projekcija filma

Film odlikujejo jasna in močna sporočilnost, odlična fotografija, posnetki večini ljudi nepoznanih in skritih kotičkov naše najdaljše reke, humor in avantura. Predvsem pa ponuja film drugačen in poglobljen pogled v reko Savo – njene lepote, naravo, zgodovino in preteklost ter negotovo prihodnost, ki jo čaka.

Film Zgodba Save je bil do 1.2.2023 izbran v program 22 filmskih festivalov iz 15 držav. Prejel je že 10 nagrad na mednarodnih in domačih prizoriščih, med drugim tudi glavno nagrado slovenskega Festivala gorniškega filma 2023.

Reka Sava je bila tisočletja ločnica med vzhodom in zahodom in vez med narodi. Nekoč najdaljša reka v Jugoslaviji danes teče skozi Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. V tem nekonvencionalnem dokumentarcu Savi posodi glas Mira Furlan, ki gledalca vodi po 990 kilometrov dolgi poti reke med ljudmi, ki z nami delijo svoje spomine, sanje in videnje prihodnosti. Meditativni dokumentarec je po besedah britanskega režiserja Matthewa Somervilla »ljubezensko pismo Balkanu, Savi in Miri Furlan«.

»Zakaj Sava? Reka ima zame dva glavna vidika (ali pritoka). Na mikro ravni film z raziskovanjem sodobnih zgodb okoliških prebivalcev, ki jih ne glede na narodnost povezujejo skupna dediščina, družbeno-gospodarska vprašanja in odnos do vode, postavlja pod vprašaj preveč izpostavljene interpretacije jugoslovanskega konflikta. Na makro ravni pa Sava preizprašuje odnos med naravo in narodnostjo. Imperiji, narodi in zastave se spreminjajo, narava pa ostaja /…/. Ker živimo v času naraščajočega nacionalizma in podnebnih sprememb, je pomembno, da damo v tej razpravi besedo tudi njej.«

– Matthew Somerville

»Živimo v svetu, ki goji sile sovraštva, strahu in hujskaštva. Projekt, kot je Sava, v takšnem svetu predstavlja žarek upanja. Spomni nas na moč narave, ki je ljudje in njihova politika nasilja ne morejo ukrotiti. Reka presega vse delitve in ponuja jasen nauk, za katerega se zdi, da ga ljudje ne moremo ali nočemo slišati. Kot državljanka nekdanje Jugoslavije, države, ki jo je uničila morilska politika, projekt vidim kot del nujno potrebnega procesa zdravljenja – za to območje in tudi širše.«

– Mira Furlan

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook