Meša Selimovič: Pogovor s prijateljem | Rdeči Revirji

Meša Selimovič: Pogovor s prijateljem

Nedelja, 26. 7. 2020, ob 17. uri, spletni prenos v živo

Monodrama

Nastopa: Dušan Jovanović

(predstava bo v srbskem jeziku)

Srbska literarna scena se ponaša s številnimi pisci z izjemnim darom, a le redki so, katerih ustvarjalnost se dotakne bralca, kot se ga Meša Selimović – toplina in neposrednost njegovih junakov ter čistost čustev, ki izhajajo iz strani teh del, izrečena s preprostostjo, ki jo lahko doseže le mojster, se dotakne duše in za vedno ostanejo tam. Derviš in smrt, Trdnjava in Otok so pravi biseri tega velikana.

Iz romana Otok je izbrana ena pripoved, Pogovor s prijateljem, ki jo bo Dušan Jovanović pretočil v monodramo, katero bo tudi sam izvajal. V začetku monodrame bodo najboljši deli iz monologov iz romana Derviš in smrt, tako da bo to ena celota, ki govori o človeškem notranjem življenju, skozi katerega spoznamo tudi zunanji svet.

Dušan Jovanović, univ. dipl. politolog. Vloga v projektu: Režija, igra, adaptacija, scenografija, kostumografija.

Trenutno je član Izvršnega odbora SKPD „Sveti Sava”, vodja literarno-dramske sekcije. Opravlja tudi funkcijo sekretarja Zveze srbskih društev Slovenije, je glavni in odgovorni urednik časopisa Mostovi. Kot urednik in oblikovalec je sodeloval pri izdaji desetih knjig v založbi srbskih društev. Pripravil in izvedel je številne gledališke predstave, recitale, koncert umetniške srbske glasbe, literarne večere …

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook