Učenci OŠNHR, Paralelni slalom | Rdeči Revirji

Učenci OŠNHR, Paralelni slalom

Četrtek, 23. 5. 2019, ob 17. 40. uri, galerija Delavskega doma

Robotska gledališka predstava

Pri slalomu sodeluje pet robotov. Dva sta tekmovalca smučarja, dva skrbita za pravilno odpiranje startnih vrat in določanje zmagovalca v obeh tekih. Peti skrbi za pravilno usmerjanje v drugi tek.

Povezave med motorji, čutilniki in računalniško krmiljenimi enotami bodo učenci predstavili s PP predstavitvijo. Za vse zainteresirane bosta na voljo tudi dva robota, za katera boste lahko napisali preproste algoritme in jih preizkusili.

ROBOTIKA na Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik

Začetek robotike na šoli

V letu 2005 se je naša šola pridružila evropskemu projektu z naslovom Naravoslovje in tehnika, sedanjost za prihodnost in za sodelovanje prejela prvega robota. Zaradi velikega zanimanja je vodstvo šole odobrilo nakup novih zbirk.

 

Dejavnosti:

– gradnja robotov,

– pisanje algoritmov,

– tekmovanja,

– sodelovanje v projektih,

– sodelovanje na zaključnih prireditvah,

– pisanje člankov.

 

Gradnja robotov

Gradnja robotov poteka z robotskimi zbirkami, primernimi za osnovnošolce. To so predvsem Lego in Fischer zbirke. V teh zbirkah so gradniki kocke, zobniki, motorji, čutilniki,  računalniško krmiljena enota …

 

Pisanje algoritmov

V zbirkah je programska oprema za pisanje algoritmov, primerna za osnovnošolce. S to programsko opremo pišejo učenci algoritme.

 

Pri gradnji robotov in pri pisanju algoritmov se pojavijo napake, ki jih je potem potrebno odpravljati.

Preizkušanje robotov učencem pomaga najti ustrezno rešitev.

 

Tekmovanja

Učenci gredo s pripravljenimi roboti na tekmovanja. Na tekmovanjih se srečajo s povsem novimi problemi, ki jih morajo potem reševati. Tekmovanja potekajo na regijskem, državnem, mednarodnem, evropskem in svetovnem nivoju.

 

Sodelovanje na projektih

Kaj zmorejo roboti, so učenci pokazali v različnih projektih.  V enem od projektov smo prikazali sodobno rudarjenje, in sicer model  robotskega kopanja premoga. Robot koplje premog, ga naloži na voziček, drugi robot pa ga odpelje iz jame. V drugem  projektu je robot ločeval odpadke.

 

Sodelovanje na zaključnih prireditvah

Ob koncu šolskega leta učenci predstavijo šolske dejavnosti, ki so potekale čez celo šolsko leto. To velja tudi za robotiko. V preteklih letih smo predstavili naslednje robotske gledališke predstave: Štafetni tek, Geometrija, Gremo v hribe, En prašiček, Mars, Erazem predjamski …

 

 

Pisanje člankov

S tremi članki smo se širši javnosti predstavili  v izobraževalni reviji IRT.

 

Uspehi naših učencev

Rezultat vztrajnega in načrtnega dela so tudi visoke uvrstitve naših učencev na tekmovanjih. Na vseh regijskih tekmovanjih so v različnih kategorijah dosegali prva mesta. Na  državnem tekmovanju so od leta 2005 do danes osvojili 5 naslovov državnih prvakov. Na mednarodnem tekmovanju, kjer sodelujejo sosednje države, so učenci dosegli 2. in dvakrat 3. mesto.

 

mentor robotike: Janko Slapničar

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14