ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL (2016) | Rdeči Revirji

ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL (2016)

03. – 04. junij 2016 , Vašhava RTH (The Black Room), Trbovlje 

Mednarodni festival eksperimentalnega zvoka in hrupa

 

Lokacija: Vašhava RTH (The Black Room), Trbovlje

doors open: petek 16:00 / sobota 14:00

start: 18:30 do 06:00

 

Organizacija/Produkcija: Društvo za teorijo in prakso zvočnih umetnosti Infundibulum

Soorganizacija: Delavski dom Trbovlje / On-parole

Karte: Oba dneva € 25 / Petek: € 15 / Sobota € 15
http://znfi.org/tickets

 

// ZNFI 2016 & Slovenska Noise Transverzala //

Hrastnik – Trbovlje – Maribor – Bistrica ob Sotli – Koper – Tolmin – Ljubljana – Vrhnika

Pre-fest & post-fest datumi okoli samega festivala: 1/2 + 5/6/7 Junij (več informacij spodaj*).

 

Zasavje Noisefest International (ZNFI), nam tokrat v 3. ediciji prinaša zajeten nabor mednarodnih izvajalcev eksperimentalne glasbe in hrupa/noise-a, ki se bodo 3. in 4. junija predstavili v Trbovljah, v prostorih rudarske vašhave – stare slačilnice/kopalnice. Oba dneva bo konkretno zaropotalo v notranjosti industrijskega kompleksa, z glavnim prizoriščem v “črni sobi” (The Black Room), kakor so jo poimenovali, v kateri so rudarji obešali svoje umazane obleke na viseče verige s stropa.

Festival je unikaten predvsem zaradi tega, ker združuje povsem različne zvočne umetnike v isti prostor, kjer lahko pokažejo svoje zanesenjaštvo do eksperimentiranja z zvokom na takšne ali drugačne načine: od izvajalcev, ki uporabljajo doma narejene instrumente, do takšnih, ki ‘dramaturško’ in koreografsko poskrbijo za zvočno-vizualni performans.

Rudarska zgodovina v Zasavju in industrijsko okolje sta unikatna postavitev za sam festival in njegovo zvočno-vizualno podobo. Predvsem zapuščeni rudarski objekti, čisto po definiciji, invocirajo sámo industrijsko/noise estetiko, pri čemer je festival tisti element, ki se substancialno vpisuje v ta prostor/ambient s svojo  zvočno vmeščenostjo. V toliko je torej festival kot nekakšna konvolucija/spreobrnitev/vpotegnitev samega kraja v noise formulacijo/izraz, ki ohranja duh industrijskosti skoz nadgradnjo in vnazajšnjo kulturno določitev.

Izvajalci, ki jim bomo priča v mesecu juniju, prihajajo iz različnih podžanrov industrijsko/noiserske provenience, ki segajo od t.i. (dark) ambient/industrial/power electronics/noise/experimental in podobnih odvodov tovrstne ‘scene’, in vsak performer/performerka nosi svojevrsten pečat v načinu umetniškega zastavka. Več seveda v prihajajočem mesecu juniju (3. in 4. 6.), kjer bomo priča sonični erupciji, ki se bo raztezala po notranjosti vašhave. V tem času se bo paralelno, na drugih zasavskih lokacijah, odvijal 14. mednarodni scenski festival Rdeči revirji, s katerim ZNFI ravno tako sodeluje, in bomo na ta način vključili v program na prostem, še katerega od prihajajočih noise izvajalcev.

ribjeglavi

bodycoctailDELVabljeni na ogled festivalskega programa; pridružite se noise izbruhu v prihajajočem juniju.

Glavno prizorišče programa je t.i. “črna soba” v prostorih stare kopalnice/vašhave, v kateri se bo v 2 dneh razvrstilo zajetno število izvajalcev:

Razpored po dnevih:

Petek: Amper-o-mat (SI), Luxury Mollusc (IE), Nascitari (IT), Snøgg (SI), Bhagavad Dita (RS), IOIOI (IT), HOEHENKONTROLLE #3 (DE/SI), Extreme Smoke 57 (SI), Raven (RS), Convulsif (CH), Kikiriki & Holzkopf (SI/CA), Kasper T. Toeplitz & Erik Drescher (FR-PL/DE), Emerge (DE), Lijel (BE), Dry Greed (UK), Rez Epo (PL), Marta Zapparoli (DE)

Sobota: Noise Purity (FR-PL), Animal Machine (UK), Joulupukki (FI), Brut (UK), Zan Hoffman/Zanstones (USA), Mare Di Dirac (IT), Purgist (PL), Crank Sturgeon (USA), Zergon (SI), Agression Sonore (FR), Fecal Vomit (RS), Velge Naturlig (PT), Kindvriendelijk (BE), Myrornas Krig (SI), Del_F64.0 (DE), Umdhlebi (SI), Lametàfisica (IT), The B. Bees (SI)

 

IOIOI (experimental/electroacoustic, IT)

Mare di Dirac (dark ambient/drone/noise/experimental, IT)

Marta Zapparoli (noise/experimental, DE)

Snøgg (experimental black metal, SI)

Agression Sonore (harshnoise, FR)

Umdhlebi (noise, SI)

Kikiriki & Holzkopf (dub/noise/sci-fi, SI/CA)

Zergon (modular nosie, SI)

Amper-o-mat (noise, SI)

Animal Machine (noise, UK)

Brut (woman is a weapon, UK)

Hoehenkontrolle #3 (noise/experimental/soundscape, DE/SI)

Kasper T. Toeplitz & Erik Drescher (electronics/glissando flute, FR-PL/DE)

Noise Purity (experimental noise, FR-PL)

Velge Naturlig (ambient, PT)

Fecal Vomit (shitnoise, RS)

Bhagavad Dita (harsh noise, RS)

Lijel (butoh/noise/performance, BE)

Kindvriendelijk (noise, NL)

Rez Epo (noise/ambient, PL)

Lametàfisica / Alessandra Zerbinati (concrete/noise/circuit bending, IT)

Joulupukki (harsh noise, FI)

Zan HoffmanZanstones/Bodycocktail (dancer, sonic explorer & cazador d’hórreo, USA)
The B. Bees (noise/drone, SI)

Dry Greed (death industrial/noise, UK)

Raven (harsh noise, RS)

Del_F64.0 (industrial/speedcore, DE)

Purgist (overcast electronics, PL)

Crank Sturgeon (fischkopf psychedelia, USA)

Luxury Mollusc (noise/improvised castration rituals, IE)

Emerge (musique concrète, DE)

Extreme Smoke 57 (grindcore, SI)

Myrornas Krig (drone/experimental, SI)

Nascitari (noise, IT)

Convulsif (noise/doom/drone/experimental, CH)

 

#Dodatni (paralelni) program:

Pharmafabrik Chill-out Room (ambiental avdio-video postavitev)

– Kiparska Inštalacija Art Jurak

– Fotografska razstava (Špela Bergant)

Aphra Tesla Operating System (video postavitev)

– White Room (solo noise & jam session room)

– DJ program by Kaizer the Dj (Gwerk Sound Movement)

+

– Free Market/Labels Distro: cd-ji, kasete, LP-ji, merchandise itd. (izmenjava/donacije).

– vegetarian/vegan food

 

  • *ZNFI festival se povezuje tudi z ostalimi klubi/prostori po Sloveniji, in bo vključil v svoj program še ostale lokacije, 1. in 2. junija (pre-fest) + 5/6/7. junij (post-fest), kjer bodo posamezni izvajalci razvrščeni po zgoraj naštetih krajih.

 

/ Pre-fest /

  1. Junij: UPInde / Koper / 20:00
  2. Junij: MMC Mink / Tolmin / 21:00
  3. Junij: Live radio show at Radio Študent FM 89,3MHz, po polnoči / Ljubljana
  4. Junij: Pritličje / Ljubljana / 21:00
  5. Junij: MMC Kibla / Maribor / 21:00

 

/ Post-fest /

  1. Junij: Klub Metulj / Bistrica ob Sotli / 20:00
  2. Junij: Klub ZAkon / Vrhnika / 21:00
  3. Junij: Cirkulacija 2 / Ljubljana / 20:00
  4. Junij: Mladinski center Hrastnik / Hrastnik / 18:00

 

Vse povezave in informacije bodo objavljene na FB dogodku, ki ga lahko najdete pod imenom: Zasavje Noisefest International 2016 ter na uradni strani ZNFI-ja: znfi.org (znfi.org/upcoming)

Objavljene bodo tudi povezave za možnosti spanja v Zasavju, v okoliških kočah/domačijah; za bolj nezahtevne in pripravljene na improvizacijo, pa ne bo odveč, če vzamejo s seboj spalno vrečo.

Več informacij/posodobitev bo na voljo čez celotno obdobje, do samega festivala.

Karte (diskontna cena): Dvodnevne in enodnevne karte se bo dalo kupiti/naročiti/rezervirati po nižji ceni (Oba dneva: € 20 / Petek € 10 / Sobota: € 10), na dan 1. junija ter 2. junija, na vseh zgoraj naštetih mestih, torej na vseh lokacijah pre-fest in post-fest dogodkov, ki bodo v mesecu aprilu objavljena na spletni strani ter FB dogodku. S kupljeno karto lahko obiščete tudi post-fest dogodke, ki niso plačljivi v celoti, oz. če so, so to pravzaprav le donacije/prostovoljni prispevki.

 

Glavni ZNFI program, bo v mesecu juniju, v t.i. črni sobi, predstavil kar nekaj hrupnih izvajalcev, med domačimi, ki jih poznamo, naj omenimo EXTREME SMOKE 57, domače grindcorovce iz Nove Gorice, ter domači experimentalni black metal noise duo Snogg, ki bodo pošteno zaropotali in preluftali ušesne mešičke. Kar nekaj domačih izvajalcev, ki bodo dodatno zaružili v prostorih vašhave, ki jih velja omeniti, so seveda: THE B. BEES, eksperimentalni duo, ki ga tvorita Jaka Berger in Vitja Balžalorski, potem je tu še UMDHLEBI, koperski noise ustvarjalec ter še nekaj ostalih presenečenj.

 

Med tujimi izvajalci, se bo razvrstilo kar nekaj italijanskih imen, med njimi performerke kot so IOIOI, LAMETAFISICA, BRUT, DRY GREED, LIJEL etc., predstavnice, ki prinašajo vsaka svojo specifično noto, ki vključuje tudi performativne prijeme, kot npr. to počne Sonia Dietrich (Brut), ki v živo s svojim intenzivnimi performansi in skrajno nazorno, obdeluje vmeščenost ženske in njenega telesa, ki je vpeto v ideološki prostor in na ta način odpira vprašanja povezana s kontrolo, manipulacijo in izkoriščanjem.

 

Če naštejemo še dva ali tri izvajalce: ANIMAL MACHINE, predstavnik iz Anglije, ki sodeluje z neštetimi noise predstavniki, v pravem pomenu besede pričara vzdušje metalsko-noiserskega žanra, ki prek feedbackov in udarnih noiserskih punktov preslikava svoja kritična stališča skozi zvočno maso. Potem je tu tudi portugalski predstavnik, VELGE NATURLIG, ki v ospredje zvočnih vsebin postavlja ambientalno bazirane sonične plasti, ki jih podpira paleta vizualnih abstrakcij, ki se generirajo okoli zvoka.

 

Nabor izvajalcev tudi v tem letu prinaša močen izbor kvalitetnih performerjev, ki so dejansko povsem različni v svojem pristopu od načinov zvočne manipulacije do načinov prezentacije. Povsem zagotovo lahko zatrdimo, da nihče od njih ne bo razočaral občinstva.

 

Med njimi bomo gostili tudi že znanega CRANK STURGEON-a iz Amerike, ki je nastopil že v letu 2014. Znan je predvsem po svojih interaktivnih ter poetičnih insertih ter jasno dokazuje, da skozi dolgoletno prakso, še vedno pušča v občinstvu velik vtis s svojo duhovitostjo in performansom. Poleg njega bo dodatno svežino še vnesel nevsakdanji ZAN HOFFMAN, ki se bo predstavil na samem festivalu pod imenom ZANSTONES ter BODYCOCKTAIL na pre-fest in post-fest dogodkih. Še posebej kot Bodycocktail prinaša svežino skozi svoj obskurno-sentimentalni pevski izraz in interpretacijo ameriško-španskih viž, v njihovi otroško-eksperimentalni obliki. Perfekten za obiskovalce barov in obsedence pitja svežih koktejlov.

 

Festival omogoča konkreten stik med izvajalci in poslušalci/obiskovalci. Znanje in izkušnje se na ta način najbolje prenašajo. Vabljeni na ZNFI 2016 in hrupno druženje med prijatelji in ljubitelji eksperimentalnega zvoka in noise-a.

Vabljeni na ZNFI 2016! Pridružite se nam na noise avanturi v mesecu juniju.

 

Spread the Noise!

 

Notice: Ves dobiček od kart gre izključno za pokritje potnih stroškov izvajalcem.

 

Support the noise culture!

 

Festival posvečamo našemu dobremu prijatelju Daniel Buess-u iz Švice, ki je tragično preminil v mesecu marcu 2016. R.I.P.

Povezave:

Uradna stran: http://znfi.org/
ZNFI 2016: http://znfi.org/upcoming
FB stran: https://www.facebook.com/ZasavjeNoisefestInternational/
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/244588602567489/

Vstopnice: http://znfi.org/tickets
Promo video (ZNFI 2016):

https://www.youtube.com/watch?v=lUGo6fw0BjY
https://vimeo.com/user28540882

 

Festival podpira Delavski Dom Trbovlje (DDT), Občina Hrastnik , Občina Trbovlje, Občina Zagorje ter Ministrstvo za kulturo.

Vašhava RTH: RTH (Rudnik Trbovlje-Hrastnik)

 

Ostali partnerji/zavezniki in sodelavci/podporniki festivala (v takšni ali drugačni obliki), na tej listi:

Zavezniki

 

V letošnji ediciji še posebej izpostavljamo dodatne klube/organizacije/festivale oz. medsebojne podpornike:

 

Delavski dom Trbovlje / On-parole / Pharmafabrik Recordings / UPInde, Koper / MMC MinK, Tolmin & Sajeta festival, Tolmin / MMC Kibla, Maribor / Pritličje, Ljubljana / Klub Metulj, Bistrica ob Sotli / Cirkulacija 2, Ljubljana / Radio Študent, Ljubljana / Radio Marš, Maribor / Klub ZAkon, Vrhnika / Mladinski center Hrastnik / Festival Rdeči revirji / RTH.

Facebook

Twitter #revirji14