Marko A. Kovačič: Hrupofon | Rdeči Revirji

Marko A. Kovačič: Hrupofon

Ponedeljek, 26. maj 2014 ob 20. uri, Kurilnica, Delavski dom Trbovlje

Zvočni perfomans in razstava Civilizacija Plastosov

Marko A. Kovačič:  Hrupofon, foto: Robert Ahlin

Marko A. Kovačič: Hrupofon, foto: Robert Ahlin

Predniki in predhodniki, je najnovejša hrupozvočna instalacija, koncepirana kot sestavljenka iz različnih materialov in predmetov, fizično in svetlobno povezanih v novo celoto. V kovinsko konstrukcijo so vpeta že izdelana svetlobna telesa, gibljivi deli pa omogočajo transformacijo te materialne, svetlobne in barvne, gmote v dinamično instalacijo, ki tvori »premikajoči« se prostor. V zadnjem obdobju, potem, ko so nam ukinili vladna sredstva, smo se osredotočili na njihov osrednji obred . Obred čaščenja kulta hitrosti.

Civilizacija Plastosov
Leta 2223 so strokovnjaki za raziskavo razdejane Azije odkrili ostanke neke civilizacije. V arheološkem najdišču, preživelem mestu Katastropolis, so naleteli na obstoj živih bitij.  Poimenovali so jih Plastosi. Tipične Plastose prepoznamo po kombinaciji človeških organov z organskimi deli drugih živih bitij in pogosto tudi po kombinaciji organskih in mehanskih delov.

Dr. Jevgenij Skavčenko je na predavanju v Ljubljani  podal načelna nestrinjanja okrog odkritja in same zgodovine preživelega mesta – Katastropolis. Po njegovem mnenju imamo pri Plastosih opraviti z razumnimi bitji in ne kot trdi uradna znanost, ki obravnava Plastose kot potomce bitij, ki so se izrodili pri razmnoževanju na kontaminiranih področjih. Trdi, da jih nikakor ne smemo smatrati za duševne razvaline, ki niso uporabne za nič drugega kot za patološke in likantropske raziskave. Nezaslišano! Dr. Skavčenko celo predlaga, da termin kultura, ki načeloma pripada ljudem, raje razširimo ali pa vpeljemo njeno plastosoidno inačico.

Projekt so soustvarili:

  • Marko A. Kovačič – plastolog in ljubitelj nenavadnih zvočnih pojavov
  • Brane Ždralo – elektronik – skeptolog
  • Edvin Ritter – elektronik – nevrolog
  • Boris Garb – videist in eksperimentator
  • Hlapec Jernej – svetlolog in globalni struktolog

Koprodukcija: Forum Ljubljana

Več informacij najdete na spletni strani.

Facebook