Svetlobna gverila: Svetlobne inštalacije in objekti | Rdeči Revirji

Svetlobna gverila: Svetlobne inštalacije in objekti

Četrtek, 22. maj 2014 ob 21. uri, ulice Hrastnika

Svetlobne inštalacije in objekti

Tine Sepič: Oblaki

Tine Sepič: Oblaki

Čeprav se stalno prebivališče festivala že vrsto let nahaja v Ljubljani, se Svetlobna gverila kaj rada poda tudi kam proč od te nevzdržne močvirske sparine. Odkrivanje in svetlobno poseljevanje novih krajev je tudi poslanstvo festivala, ki skuša s pomočjo umetnosti v javnem prostoru zakoličiti drugačne perspektive urbanih krajin. Tokrat je knapovska pobuda zakrivila krstno gostovanje v Zasavju, natančneje v Hrastniku, kjer se bo Svetlobna gverila za nekaj dolgih noči posestrila s festivalom Rdeči revirji.

Festival Svetlobna gverila izpostavlja in raziskuje vlogo svetlobe v umetnosti, pri čemer se pri predstavljanju slednje najraje osredotoča na javni mestni pros-tor, ki je dostopen vsakomur: na ulice, trge, izložbe, igrišča, fasade, parke … Mesto je živ organizem, vendar pa je eden izmed bistvenih pogojev za njegovo živost tudi nenehna infuzija tistih vročekrvnih vsebin in praks, ki mesto spreminjajo v poligon kreativnosti, v prostor igrive domišljije, kjer se odpirajo možnosti drugačnega pogleda ter sveže izrabe vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana.

Inštalacije in objekti z univerzalnim, vsem razumljivim, besednjakom svetlobe tako zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva in nagovarjajo njegove prebivalce. Svetlobna gverila izrablja privlačnost svetlobe, ki oživlja in poživlja prostor, da bi njegovo funkcionalno vrednost vsaj začasno opremila z elementi estetskega. Svetlobna gverila tako spodbuja razmislek o poslanstvu umetnosti kot tudi o vlogi umetnika v javnem prostoru, ki se sooča z nezadržnim krčenjem in vsestransko degradacijo. Projekt tako nenazadnje opominja tudi na vlogo in odgovornost slehernika pri zagotavljanju kakovosti življenja v okolju, kjer le-ta prebiva. 

V Hrastniku bo na ogled skoraj ducat postavitev slovenskih avtorjev in avtoric in kar dve deli srbo-švedske umetnice in soustanoviteljice festivala Aleksandre Stratimirović: oživele bodo tako zapuščene mestne izložbe, kot opusteli rudniški jaški, skrivnostna in čarobna svetloba bo naselila  parke in ulice. Vabljeni k raziskovanju!

LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE

> OBLAKI, SOB. in NED., 17. in 18. MAJ., 10.-18.00, MLADINSKI CENTER HRASTNIK. Kakšna svetloba nastane, ko pred svetlobni vir postavimo določen material? Kakšno svetlobo zahteva določen objekt? Vse to boste izvedeli na delavnici, kjer boste pod vodstvom Tilna Sepiča izdelali svetlobne oblake in jih razstavili v Delavskem domu. INFORMACIJE IN PRIJAVE: e: branko.potocan@guest.arnes.si // t: 041 380 594 – Mojca Ulaga (Rdeči revirji)

INSTALACIJE

1 Avla Delavskega doma – Tilen Sepič: Oblaki 

Oblaki, ki jih boste ustvarili na delavnici, bodo razstavljeni v hrastniku in Ljubljani.

2 pločnik pred Delavskim domom – Andrej Štular: Center ZA. Prostorska postavitev malih svetlobnih objektov, ki vsi bleščeči, topli in domači prav vabijo, da si jih ogledamo, se jih dotaknemo ali celo naselimo vanje. Na ogled samo do 25. maja.

3 pasaža med Delavskim domom in izpostavo DURS-a – Aleksandra Stratimirović: V.I.P.

Ko vstopite v belo obarvan krog sami zažarite v soju luči – spremenite se v epicenter pozor-nosti, postanete zvezda, v katero so uprte vse luči sveta.

4 ploščad pred trgovino CIKCAK – Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj. Kurja svetlobna gugalnica se prebudi šele, ko se zvečeri, vendar je tudi podnevi prijazna do radoved-nežev. Ob pazljivi uporabi vam bo omogočila vrtoglave užitke.

5 park med blokoma Log 12 in Log 7 – Marko Crnobrnja: Past za bralce. Ker knjige ne morejo preživeti brez bralcev, ki postajajo vse bolj redki in dragoceni, se je Marko Crnobrnja odločil, da knjigam priskoči na pomoč: iznašel je posebno napravo, s katero si lahko sleherna knjiga ujame čisto svojega bralca.

6 izložba trgovine Titanik, Log 10 – Andrej Štular: Familija. Familija je serija svetlobnih slik, ki oblikujejo svojevrstno družbeno topografijo, saj avtor vanjo vpleta podobe obrazov različnih kultur. Večplastne slike-objek-ti so kot preslikave iz osebne skicirke. 

7 park za stolpnico Log 3 – Marko A. Kovačič & Brane Ždralo: Fata-morgana. Palma sredi Hrastnika? Fatamorgana? Da in ne. Svetlobne palme Marka A. Kovačiča in Braneta Ždralo vas podnevi ščitijo pred sončno pripeko, ponoči pa osvetljujejo vašo knjigo. Pridružite se nočnemu branju literature na javnem prostoru! 

8 zelenica pri tržnici – Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni vrt. Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki zaplešejo po arhitekturi in jo spremenijo v sanjsko podobo.

9 stavba nad tržnico – Aleksandra Strati-mirović: Dobri duhovi. Kaj se zgodi, ko se v stavbo naselijo dobri duhovi, te neopazne in tihe prikazni, ki so vedno pripravljene pomagati?

10 izložba trgovine nasproti Mladin-skega centra – Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil/ FTN: Prostor pod soncem. Avtorici Klementina Kranvogel in Ana Jelinič sta že v času študija javno zamenjali z zasebnim in listje z dreves bližnjega parka pred zimo zaprli v stavbo. Listje osvetljeno z UV svetlobo opozarja, da po vsakem poletju pride zima.

11 vhod v jamo Ojstro – ALUO: Bright Talk. avtorji: Dan Adlešič, Uršula Rihtar, Katarina Muller, Anja Radovič in Katja Špiler. mentor: Boštjan Drinovec. Bright Talk je ambientalna instalacija, dinamična ‘oživitev’ rudniškega jaška s svetlobo in zvokom. Gre za neke vrste equalizerski svetlobni sistem, ki obiskovalcem omogoča, da s pomočjo mikrofona ‘osvetlobijo’ svoj glas. PRISTOPITE K MIKROFONU IN SPREGOVORITE!

HOTLINE: Če bo kakšna instalacija v težavah, prosimo, pokličite na 031 478730.

Več informacij najdete na spletni strani.

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana

Facebook

Twitter #revirji14