Delavnica: Sebastjan Starič: Fizično gledališče | Rdeči Revirji

Delavnica: Sebastjan Starič: Fizično gledališče

Pojem fizični teter se navadno uporablja za opisovanje vsakršnega nastopa (performensa), ki pripoveduje zgodbo skozi fizično aktivnost in telesa nastopajočih. 

V skladu s svojim načinom dela se bo mentor Sebastjan Starič plesno gledališke delavnice lotil spontano. Svoje delo v delavnici bo gradil na udeležencih, njihovih sposobnostih, željah in pričakovanjih. Drugo stališče, ki ga pri svojem delu upošteva temelji na prepričanju, da lahko vsak človek pleše in igra. Vprašanje leži le v pravilnem pristopu in ustrezni metodi, ki pritegne udeleženca in izvabi iz njega najboljše. Gre za prebujanje kreativnosti in motivacije pri udeležencih, ki z odkrivanjem svojih potencialov in izraznosti prispevajo h skupinski dinamiki. 

Končni cilj delavnice je skupna produkcija, pri nastanku katere so avtorsko udeleženi vsi člani skupine. To velja tako za zgodbo, kakor tudi za koreografijo. Do slednje bomo prihajali skozi učenje gibalnih elementov, katerih se bomo lotevali vsak dan v prvem delu vaj.

V delavnici se bomo ukvarjali z naslednjimi vprašanji:

  • obvladovanje svojega telesa in iskanje ravnotežja
  • kako začeti plesati in priti do koreografije
  • delo in gibanje na tleh ter na različnih predmetih oziroma objektih
  • delo v parih
  • prezenca na odru
  • uporaba govora v plesno gibalnem smislu

Udeleženci ne potrebujejo plesnega in igralskega predznanja, pomembno pa je da so dokaj fizično sposobni. To prispeva med drugim tudi k hitrejšemu in učinkovitejšemu delu.

O mentorju

Sebastjan Starič je plesalec, igralec in koreograf, ki se že dve desetletji ukvarja z najrazličnejšimi borilnimi veščinami, predvsem z boksom. Je član skupine Fourklour physical theatre od njene ustanovitve l. 1998 do danes. Kot igralec, koreograf in plesalec je sodeloval v najrazličnejših gledaliških in plesnih predstavah po Sloveniji (Gledališče GLEJ, SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, Slovensko mladinsko gledališče idr.) in je avtor – režiser in koreograf – številnih samostojnih predstav predvsem v Sloveniji in Avstriji. Njegov stil in izraz slonita predvsem na t. i. fizičnem gledališču, znotraj katerega še dodatno oblikuje svoj gib in emotivnost, ki se največkrat giblje na meji med melanholijo in eruptivnostjo.

Delavnica bo obsegala 6 vaj. Zaključili jo bomo s produkcijo (z javnim nastopom).

Brezplačna delavnica je namenjena za starejše od 10 let. Omejeno število udeležencev. Za obvezno prijavo na delavnico uporabite spodnji obrazec.

Ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

captcha

Facebook