Stripcore: Sveta jeza | Rdeči Revirji

Stripcore: Sveta jeza

Četrtek, 23. maj 2013, ob 18.20, Galerija Delavskega doma Hrastnik

Otvoritev razstave objektov, instalacij in stripa

Stripcore: Sveta jeza

Stripcore: Sveta jeza

»Tistemu, ki nima nič, je treba vzeti tudi to! Tisti, ki ima vse, naj ima še več! To sta gesli minulih dveh desetletij. Dvajset let!! Moji lubi Slovenci!!«

Razstava Sveta jeza je literarno-vizualna kritika sodobne slovenske družbe, oblastniških struktur in pohlepnosti. Sveta jeza je študija aktualnega stanja stvari, konkretnih socialnih in političnih razmer, je zgodba o padcu moralnih in etičnih vrednot in poziv k združevanju za prostost sveta.

Zasnovana na pesmi v prozi Sveta jeza. Pridiga, ki jo je Vinko Möderndorfer spisal novembra 2010 za Sobotno prilogo dnevnika Delo. Sodelujoči avtorji so vsak na lasten način, z lastnim avtorskim pristopom in tehniko, vizualno in/ali zvočno interpretirali in nadgradili Möderndorferjevo Sveto jezo.

Pesem v prozi je Marko Kociper, strip avtor, preobrazil v stripovsko pripoved in vizualno še dodatno začinil literarno že tako sočen prikaz družbenega stanja. Stripovski album Sveta jeza na 32 straneh povzame in interpretira Möderndorferjevo pridigo. V vlogi pripovedovalca, pridigarja, nastopa Jazbec, s katerim smo se že dodobra spoznali v prejšnjih Kociprovih stripih. Dinamiko pripovedi v sivih tonih je tokrat soustvarjajo celostranske ilustracije, album pa je v Kociprovem stilu prežet s satiro.

Objekt multimedijskih umetnikov, Marka Kovačič in Andreja Štularja, prikazuje sodobno družbeno situacijo, skozi katero se zrcali preteklost. Skulptura Neže Jurman, absolventke kiparstva, opozarja na položaj kulturne produkcije, skulptura Roka Moharja pa problematizira delo. Tudi Matej Stupica, absolvent ALU, s svojo instalacijo Cikel Prekernih, sestavljeno iz Rogovih koles, mehaniziranih v ciklično konstrukcijo, izpostavlja problematiko (prekernega) dela in z njim povezanega socialnega položaja in bivanja. Inštalacija s svojo cikličnim gibanjem pooseblja vlogo prekernega »delavstva« in cikličnost sistema, ki danes z jutri povezuje v negotovosti. Lenka Đorojević bo v prostorsko inštalacijo vpela svoja razmišljanja o absurdnem konfliktu, golem življenju, mikrosužnjih, kulturnem objektu in političnem subjektu, praznem prostoru znotraj turbokapitalističnega umetniškega dela. DK pa bo s svojim objektom prikazal, kjer zares vre.

Za prostost sveta!
Vsaka podoba z resničnostjo je zgolj resnična!

Razstava, stripalbum je bila prvotno prikazana novembra 2012 v galeriji Alkatraz na Metelkovi.
Besedilo: Vinko Möderndorfer
Strip, objekti, instalacije: Lenka Đorojević, Neža Jurman, Marko Kociper, Marko A. Kovačič, Rok Mohar, Matej Stupica, Andrej Štular, DK
Glas in zvok: Miha Zadnikar, RV Maček, Arnold Marko, Rok Kušlan, Rainer Franci

Marko Kovačič (1956) na področju vizualnega ustvarjanja poleg kiparstva prepleta, povezuje in raziskuje performans, video in instalacije. Ob odkrivanju novih likovnih prvin razmišlja o kipu tudi zunaj njegovega materialnega roba, v odnosu do fizičnega in mentalnega prostora. Kovačičeva kiparsko-vizualna praksa temelji na estetiki ready-made in izhaja iz nagnjenosti k zbiranju najrazličnejših predmetov, zlasti tistih, ki so tako ali drugače simbolno opredelili »njegov« čas in prostor, in so tako ali drugače povezani z njegovo osebno ali širšo kolektivno zgodovino. Skozi te izbrane predmete prikliče spomin na pretekle izkušnje in jim hkrati podeli novo vrednost in pomen. Vsebine njegovih del napeljujejo na družbeno angažiranost in največkrat na grotesken način komunicirajo s sedanjostjo.

Matej Stupica (1987) je absolvent slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ustvarja slike, risbe, skulpture, stripe, ilustracije. Za najnovejši opus slik je prejel študentsko Prešernovo nagrado, za časopisne ilustracije pa priznanje Hinka Smrekarja. Ustvarja v različnih likovnih tehnikah. Privlačijo ga različna področja vizualnih umetnosti in nenehno preizkuša nove izrazne možnosti. V zadnjih letih je ustvaril več večmedijskih instalacij, letos je razstavljal na festivalu Svetlobna gverila, galeriji Kresija, KUDu France Prešeren …

Marko Kociper je nedvomno trenutno eden najbolj plodovitih slovenskih stripavtorjev z izredno svojskim likovnim in pripovednim avtorskim pečatom. Rdeča nit, ki se vleče skozi stripovsko ustvarjanje Marka Kocipra je erotika in statira. Kociper je izjemen oblikovalec stripovskih likov, ki niso ničkaj kreposteni – pogosto zabušanti, ženskarji, neskromni pivci, vendar kljub temu vzbujajo nemalo simpatij. Velik del njegovih stripov je objavila revija Polet, izdal pa je že pet samostojnih albumov (Svinjsko dobrih osem let, MKC, Koper 2000; Podgana (2002), Dika (2005), Jazbec in ostali svet (2009), Roza via Kociper: Strip je že vredu mama (2010), vsi: Stripburger/Forum Ljubljana.). Navdih najde v vsakdanjem življenju in zgodbah Vinka Möderndorferja. Poleg albumskih izdaj se lahko Marko Kociper pohvali tudi z objavami v številnih serijskih publikacijah; od 2005 do 2012 je strip tedensko objavljal v Poletu.

Neža Jurman zaključuje študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2010 dobila univerzitetno Prešernovo nagrado ter nagrado akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v letu 2009/10. V vlogi scenografske je sodelovala pri gledališki predstavi Hodnik v produkciji 2. ketnika AGRFT in pri gledališki predstavi Jajce gledališke skupine Šodr teater. Leta 2008 je na natečaju prejela prvo nagrado in postavila relief Antona Peterlina v Peterlinovem paviljonu v Ljubljani. Razstavljala je v galeriji Medianox v Mariboru, na art sejmu v Arezzu v Italiji, na razstavi Transform Sofia (Sofija, Bolgarija). Letos je skupaj z Lenko Đorojević in Matejem Stupico pripravila razstavo Boxing Match v galeriji Kresija, Ljubljana.

Lenka Đorojević iz Črne Gore na ALOU v Ljubljani zaključuje svoj magisterski študij grafike pri profesorju Lojzetu Logarju. Dve leti se je na AGRFT v Ljubljani izobraževala na področju scneografije, od novembra 2011 pa je udeleženka Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti Svet umetnosti – Zavoda SCCA v Ljubljani. Sodeluje tudi v kulturni redakciji Radia Študent. Razstavljala je v Bosni in Hercegovini, Avstriji, Sloveniji, Avstriji, Franciji, na Češkem. Ustvarja scenografije za gledališke predstave. Sodelovala je z AGRFT, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Gledališčem Glej. Za svoje delo je prejela več štipendij in nagrad.

Rok Mohar se v svojem ateljeju na Metelkovi ukvarja s kiparstvom.

DK (1970, Ljubljana, www.dkphotography.net) je član ljubljanske multimedijske umetniške in produkcijske skupine Strip Core. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Facebook