Dušen Kastelic: Mojih prvih 50 let, Od grdih stripov do nežnih risank | Rdeči Revirji

Dušen Kastelic: Mojih prvih 50 let, Od grdih stripov do nežnih risank

Petek, 27.maj 2016 ob 18. uri, galerija Delavskega doma Hrastnik

pregledna razstava

Dušan Kastelic

Dušan Kastelic: Od grdih stripov do nežnih risank

Razstava je kronološki pregled več kot 35-letnega ukvarjanja s stripom, ilustracijo in animiranimi filmi, »področji, ki so mi bila bolj za hobi, saj od tega nisem nikoli živel«, pravi Dušan.  Na enem mestu zbrana dela nazorno razkrivajo, kako zelo ustvarjalen avtor je Kastelic in kako temeljito se poglablja v medij stripa, ga raziskuje in širi njegove meje. Nekaj tabel iz njegovega opusa je naravnost briljantnih in sodijo v antologijo svetovnega stripa.

Poleg stripov, ki jih je ustvarjal pretežno za Mladino (Partizani, Afera JBTZ), se je ukvarjal s programiranjem računalniških iger (predvsem izobraževalnih) in ustvaril nekaj odmevnih animiranih filmov (Perkmandeljc, ki je dosegel mednarodno slavo in Čikorja an kafe, narejen po pesmi Iztoka Mlakarja).

Ob otvoritvi bo avtor obiskovalce osebno vodil po razstavi. Razstava bo odprta ves čas festivala.

Rodijo ga 1964 v Trbovljah, kjer je končal osnovno šolo. Zadnjih 20 let živi in dela v Zagorju. Kot otrok je sanjal, da bo nekoč risal stripe. Že kot srednješolcu mu dokaj redno objavljajo ilustracije in stripe v jugoslovanskih mladinskih revijah. Po koncu pedagoške akademije se zaposli na trboveljski osnovni šoli kot učitelj likovnega pouka. Po letu dni od tam pobegne in se zaposli kot oblikovalec v TKI Hrastnik. Otroška želja, da bi nekoč pripovedoval zgodbe v slikah in živel od risanja stripov, je še vedno živa zato, po štirih letih zapusti udobno službo in se poda na negotovo pot samostojnega ustvarjalca. V naslednjih letih intenzivno objavlja. Največ v reviji Mladina, ki je bila tiste čase zaradi svoje provokativnosti in avandgardnosti ter prihajajoče ˝slovenske pomladi˝ nadvse priljubljena. Končno je uresničil svoje mladostne sanje; lahko je živel od risanja stripov in ilustracij! Dobil je celo prve ponudbe za delo iz tujine, vendar ni bil zadovoljen. Ravno v tistih časih so računalniki prinesli toliko novih in razburljivih izraznih možnosti; 3D animirani filmi, ustvarjanje računalniških iger… odločil se je, da se bo preizkusil tudi na teh področjih. V naslednjih letih je sprogramiral nekaj deset računalniških iger (predvsem izobraževalnih) in ustvaril par odmevnih animiranih filmov. Najbolj znana filma sta ˝Perkmandeljc˝(ki je bil narejen kot video-spot za skupino Orlek, nenadejano pa je dosegel mednarodno slavo in bil celo predvajan na velikem ameriškem festivalu Sundance) in pa film ˝Čikorja an` kafe˝ narejen po pesmi Iztoka Mlakarja, ki je bil predvajan na preko 200 festivalih in je prejel 20 mednarodnih nagrad. V zadnjih letih med drugim tudi predava animacijo na Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici.

Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad:

 • Oskar za oblikovanje embalaže (1994)
 • Zlata ptica za strip (1999)
 • Grumovo priznanje občine Zagorje (2000)
 • ˝Vesna˝ za najboljši animirani film (˝Čikorja an` kafe˝) na FSF 2008 v Portorožu

FILMOGRAFIJA:

 • Perkmandeljc (2002)
 • Animatorjeva animirana avtobiografija (2004)
 • Čikorja an` kafe (2008)

BIBLIOGRAFIJA:

 • ˝Partizani˝ (1988-1990)
 • ˝Butalci˝ (1995)
 • ˝Afera JBTZ˝ (1996)
 • ˝Mat & fotr & mulc & pes & PC…˝ (1999)

Povezava do recenzije razstave v Mladini

wzMoAec_2

wzMoAec_1wzMoAecwzMoAec_4
PHOTO_OF_DIRECTOR_DUSAN_KASTELIC_(photographed_by_Milos_Radosavljevic)

 

Chicory'n'Coffee1

 

 

prepovedano za mlajse od 15 let
 computer illustration_2Perk za film in internet2013

 

 

Facebook