Feministični pevski zbor Z´borke | Rdeči Revirji

Feministični pevski zbor Z´borke

Četrtek, 28.5.2015 ob 18.20 uri, pred Mladinskim centrom Hrastnik

Glasbeni nastop

FPZ Z'borke

FPZ Z´borke

V sivem februarju lanskega leta se je počasi začela realizirati ideja o ustanovitvi novega samo organiziranega pevskega zbora.
Nestrinjanje s tradicionalistično slovensko zborovsko sceno, katere akterji vede ali nevede vztrajno reproducirajo med drugim tudi seksistična, mizogina in nacionalistična sporočila, je namreč pripeljalo do tega, da se je skupina pevk odločila stopiti na drugačno pot. Odločile so se, da bodo pele v zboru, kjer ne bo hierarhične strukture, kjer bosta solidarnost in enakost v različnosti pravilo in vodilo, kjer glasba ne bo samo v domeni estetike, ampak bo predstavljala tudi neposreden politični angažma. Odločile so se, skratka, da bodo ustanovile feministični zbor.
Z’borke so se nemudoma lotile predelav mizoginih pesmi, s kolegicami spesnile »feministično himno« in se lotile repertoarja, ki ženske postavlja v središče, krepi solidarnost in ozaveščenost ter poziva k sproščenemu, zadovoljnemu in ne hetero normativnemu dojemanju sebe in drugih. FPZ so se v Ljubljani predstavile z nastopom v kavarni Cafe Kolaž in s petjem podprle dva feministična shoda. Prvič pa so stopile na oder 8. marca letos na 16. Feminističnem in queerovskem festivalu Rdeče zore. Na tem festivalu je tudi prišlo do ideje o nastanku feminističnega zbora.

Na Rdečih Revirjih bodo predstavile klasično zborovsko glasbo, kot tudi pop obarvane pesmi. Če si želite slišati konkretno dozo brezkompromisnih zahtev po enakem obravnavanju žensk, moških in vseh ostalih ljudi, hkrati pa ste ljubitelji večglasnega petja, je to ne prav pogosta priložnost, da obe želji izpolnite na en mah. Vabljeni!

Povezava:
https://www.facebook.com/FPZ.Zborke

Facebook

Twitter #revirji14