Tanja Radež, Samouresničljive prerokbe | Rdeči Revirji

Tanja Radež, Samouresničljive prerokbe

Petek, 26. 5. 2023, ob 19.30 uri, kompreshaus

razgovor z avtorico

Razstava serije plakatov Samouresničljive prerokbe avtorice Tanje Radež na lahkotno avtobiografski način s pomočjo sloganov in parol iz naše nedavne polpreteklosti predstavlja prerokbe, ki so zaznamovale naša življenja. Samouresničljive prerokbe so humorne izjave, slogani in parole, ki smo jih slišali od medijev, države, staršev, v popularni kulturi, glasbi, različnih sistemih, religijah, literaturi … in so se vtisnili v naš zavestni in nezavedni spomin. Serija plakatov Samouresničljive prerokbe nastaja od leta 2012, plakati so narejeni iz digitalnih ostankov, ki so se skozi leta nabirali v arhivih Tanje Radež. 

Besedne zveze Za vse sem samaNehaj filozofiratOčka, vrni se zdrav domovLe kaj mi je tega trebaVse je v najlepšem nereduUgasni lučBili su nekad Mujo i HasoNe naginji se kroz prozorJugoslavija, pa brez zamereAmen pod kamenVsako stvar na svoje mesto … so ilustrirane z oblikami, barvami in podobami, ki so v celoti avtobiografske. Na primer, starši so sestri in njej govorili nehaj filozofirat in sestra je kasneje študirala filozofijo, svoje mladostne težave je avtorica reševala s pomočjo Pike Nogavičke, ki ji je s sloganom amen pod kamen pomagala preživeti neznosne minute v cerkvi, kamor so jo silili starši, svoj večni konflikt z redom še vedno blaži s sloganom vse je v najlepšem neredu in tako dalje. Plakati so zbirka asociacij na temo žensko-moških vlog, političnega odnosa do sveta, intimnih strahov, življenjskih pričakovanj in želja, so zapisi, ki so lahko tudi splošni in katerih sledi se vlečejo skozi naša življenja. Vsakega od nas spremljajo njegove lastne samouresničljive prerokbe, mnoge od njih pa so prerokbe časa in sistema, v katerem smo živeli. Razstava je mala humorna osebna psihološka študija, ki se skozi izrazit preplet besede in podobe dotakne vsakogar.

Tanja Radež je oblikovanje kot poklic izbrala pri petnajstih letih. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost, smer vizualne komunikacije v Ljubljani.  Leta 1989 je s sošolcema ustanovila studio TANDAR, v katerem je ustvarjala 12 let. Dvema dimenzijama vizualnih komunikacij je za vedno dodala tretjo, podprto z vsebinami in koncepti, delovali so na področju oblikovanja in notranje opreme. Danes se ukvarja z ustvarjanjem za področje kulture, umetnosti, izobraževanja in znanosti v svojim studiu. Kot oblikovalka redno sodeluje s skupinami s področja sodobne gledališke umetnosti in znanosti ter pomaga ustvarjati sodobne prostore in dogodke. Dvaindvajset let neprekinjeno izdaja avtorske rokovnike. Svojo ustvarjalno plat plemeniti z raziskovanjem, ki ga je poimenovala Ostalgije, kar v njenem jeziku pomeni avtorsko raziskovanje in nadgradnja tistega, kar ostaja za nami. Maja leta 2012 je v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru pripravila večjo samostojno razstavo z naslovom Zbirka zbirk, s katero je obeležila več kot dvajset let ustvarjanja na področju oblikovanja. Leta 2015 je postala članica umetniškega kolektiva Kavkaz Balkan Express.

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook

Twitter #revirji14