Steklarska godba Hrastnik in mažoretke | Rdeči Revirji

Steklarska godba Hrastnik in mažoretke

Četrtek, 2. 6. 2022, ob 17.30 uri, ploščad pred Delavskim domom

koncert

Davnega leta 1930 se je med mladimi sindikalisti Steklarne Hrastnik porodila ideja, da bi v okviru sindikata ustanovili godbo  – glažarsko pleh musko. Ustanovni sestanek je bil aprila 1930, nato so se nadaljevala pogajanja o načinu dela godbe, nabavi glasbenih instrumentov ter pridobitvi kapelnika. Vse to jim je uspelo, zato so s prvimi nastopi začeli takoj v letu 1931, kjer so v glavnem nastopali na sindikalnih prireditvah, shodih in paradah.

Godbeniki so izhajali v veliki večini iz steklarskih družin, bili tudi sami zaposleni v Steklarni in imeli zaradi napornega izmenskega dela veliko težav z delovanjem v godbi.

Od začetka delovanja je godba preživljala vzpone in padce v delovanju, menjave generacij in kapelnikov, preživela več selitev in končno pristala v ličnem godbenem domu, katerega ji je Steklarna Hrastnik leta 1966 dala v upravljanje in uporabo.

Od samega začetka delovanja je bila godba pod okriljem Steklarne Hrastnik, ki je tudi sedaj glavni donator godbe.

V preteklih obdobjih je Steklarska godba imela nekaj odmevnih nastopov z Rudarsko godbo Hrastnik in skupaj sta pod nazivom Delavska godba Hrastnik osvojili nekaj vrhunskih uvrstitev na državnih tekmovanjih pihalnih godb.

Steklarska godba je prepoznavna po lahkotnih skladbah, ki se vtisnejo v spomin in navdajo s pozitivno energijo.

Godba je nastopala tudi v tujini, v Avstriji, največ pa na Hrvaškem, kjer je vedno doživela prisrčen sprejem in povabila.

V letu 1999 je godbo prevzel Soniboj Knežak, ki je preko sindikalne organizacije uspel doseči dogovor s Steklarno Hrastnik o permanentnem sofinanciranju godbe preko godbeniškega sklada in s strani zaposlenih. Tako ima godba sedaj transparentni način sofinanciranja in vsakoletno pogodbo o donatorstvu Steklarne Hrastnik.

V letu 2019 je po odhodu Sonija Knežaka prevzel godbo Adi Zaletel. Prav tako se je leta 2019 od godbe poslovil dirigent Jože Rus, ki je godbo vodil od leta 2005.

Dirigentsko palico je v septembru leta 2019 prevzel Ivan Medved, priznani glasbenik in dirigent več pihalnih orkestrov v Sloveniji, ki Steklarsko godbo vodi tudi danes.

Z njegovim prihodom se je takoj povečala udeležba na vajah, s svojim znanjem, pozitivno naravnanostjo in večnim optimizmom, je v godbo vnesel novo energijo, ki se odraža v bistveno večjem številu nastopov in kvaliteti izvajanja.

Zaradi korone je Steklarska godba šele leta 2021 izvedla zahtevni jubilejni koncert ob 90 letnici godbe, katero smo obeležili tudi z mednarodnim srečanjem pihalnih orkestrov v oktobru 2021, katerega se je udeležilo 6 godb z 220 godbeniki.

Prav tako smo otvorili 1. festival delavskega filma v Sloveniji, Kamerat. Bili smo izvajalci glasbe na prireditvi ob 30. letnici osamosvojitve Slovenije v organizaciji PVD Sever Zasavje ter sodelovali na vseh prireditvah v občini.

V letu 2021 je godba prejela Zlato jubilejno priznanje JSKD Slovenije, zlato plaketo občinskega združenja ZB za ohranitev vrednost NOB.

V začetku leta 2022 so prejeli mednarodni certifikat bonitetne hiše Companywall iz Londona, priznanje za zanesljivo organizacijo kot edino društvo na področju kulture v Hrastniku.

Vsekakor pa ne moremo mimo novoustanovljene sekcije mažoret Steklarske godbe, pod vodstvom vrhunske mentorice Iris Polutnik, ki je svoj krstni nastop začela kar na državnem prvenstvu mažoretne zveze Slovenije, kjer so dosegle odmevne rezultate. Na državnem prvenstvu mažoretk v maju 2022 so v skupinskem nastopu osvojile zlato medaljo, v posamičnih nastopih pa štiri zlate in dve srebrni odličji.

 

 

 

Objavljeno v Uncategorized

Facebook